Tudomány koronavírus

Koronavírus: hatékony a Janssen egydózisos vakcinája

Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által készített oltás is hatékonynak bizonyult a koronavírussal szemben – írja a The Guardian. A Pfizer/BioNTech, a Moderna és az Oxford/AstraZeneca készítményei világszerte rengeteg helyen kapták már meg az alkalmazáshoz szükséges engedélyeket, a tesztelési folyamatban ezen oltásokat  a Janssen, illetve a Novavax szerei követik.

A Janssen vakcinájából egyetlen dózis is elég lehet a védelem kialakításához.

A hollandiai székhelyű vállalat készítményét több országban, köztük az Egyesült Királyságban is tesztelték. A brit kormány 30, az EU pedig 400 millió adagot rendelt a szerből. Az oltás az Egyesült Államokban 72 százalékos hatékonyságot mutatott, a három kontinensen, több variánssal folytatott kutatások alapján azonban a hatékonyság inkább 66 százalék körül van.

A szer előnye, hogy elég egyszer beadni, ez komoly segítség lehet az alacsonyabb jövedelmű országok számára. Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján a vakcina jó immunválaszt vált ki, egyetlen dózis is növelte a semlegesítő antitestek koncentrációját az alanyok 96 százalékánál. Jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy egy esetleges második oltásnak lehetnek-e pozitív hatásai.

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A vakcina a Johnson & Johnson korábban kifejlesztett, Ebola elleni oltásán alapul. A technológia hasonlít az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca megoldásához, a korona tüskéjének fehérjéjét azonban nem egy csimpánz adenovírus, hanem egy, a náthát okozó vírus révén juttatják be a szervezetbe.

A friss adatok alapján az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság rövidesen dönthet a szer sürgősségi engedélyezéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik