Tudomány

Bébi tyrannosaurusok csontjaira bukkantak

Egy új tanulmány alapján egy tojásából frissen kibújt bébi tyrannosaurus akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. Az Edinburghi Egyetem csapata kanadai és amerikai fosszíliákat, egy apró állkapocscsontot és egy karmot vizsgált.

A kutatók háromdimenziós képalkotás révén megállapították, hogy a maradványok bébi tyrannosaurusoktól származnak, a szakemberek szerint ezek az első ilyen típusú kövületek.

Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt állatok mindössze 91 centiméteresek voltak, amikor kibújtak a tojásból, annak ellenére, hogy akár 12,2 méter hosszúra és 8 tonnásra is megnőhettek. A szakemberek szerint a tyrannosaurusok tojásai – amelyekből egyetlen maradványt sem fedeztek fel eddig – nagyjából 43 centiméter hosszúak lehettek. A dinoszauruszok ezen csoportjának legismertebb képviselője  T. rex volt.

Julius Csotonyi

A 3 centiméteres állkapocscsont elemzésekor a kutatók a tyrannosaurusokra jellemző sajátosságokat azonosítottak, ilyen például a hangsúlyos állrész, ami azt mutatja, hogy ezek a fizikai jegyek már a kikelés előtt kialakultak. A kutatók szerint a frissen előbújt tyrannosaurusok nagyjából akkorák lehettek, mint egy border collie. „Immár tudjuk, hogy ezek lehettek a valaha volt legnagyobb ivadékok, amelyek tojásból keltek ki és rendkívüli módon hasonlíthattak a szüleikre” – mondta Greg Funston, a csapat tagaja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik