Tudomány

Különleges, hun kori harcost vizsgálnak a magyar kutatók

Nyugat-Kazahsztánban előkerült hun kori harcos maradványait vizsgálják a Magyar Természettudományi Múzeumban – közölte a Magyar-Turán Alapítvány az MTI-vel hétfőn. A rendkívül ritka, lamellás páncélzattal és fegyverekkel, illetve lószerszámokkal eltemetett férfi csontvázát a Kaszpi-mélyföldön azonosították.

A leletek antropológiai elemzésének elvégzésére az atyraui megyei múzeum vezetősége Bíró András Zsoltot, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársát kérte fel.

A leletek egy részét és a koponyát Budapestre szállították, ahol a kutatók a csontmaradványokból vett minták alapján szénizotópos kormeghatározást és archeogenetikai vizsgálatokat is végeznek majd. A töredékes koponya helyreállítása után egy antropológiai arcrekonstrukciót is készíteni fognak az egykori előkelő harcosról.

Leemage via AFP

Az Aral-Kaszpi övezet szarmata-hun, illetve türk korszakának migrációs eseményei jelentős hatást gyakoroltak a Kárpát-medence népességtörténeti folyamataira. A régiót nagy valószínűséggel a korai magyarság vándorlása is érintette, ezért a térség leletei a magyar őstörténet kutatás számára is rendkívül értékesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik