Tudomány

Egyszerre 143 műholdat indított útnak a SpaceX

Egyetlen rakétával 143 műholdat bocsátott fel a SpaceX, a cég ezzel megdöntötte a korábbi világrekordot – írja a CNN. A Falcon 9 rakéta magyar idő szerint vasárnap délután indult útnak a floridai Cape Canaveralból. A Transporter-1 misszióval a SpaceX saját Starlink flottájának tíz műholdját, illetve különböző partnerek, köztük a Föld-figyelő Planet vállalat több mint 130 űreszközét juttatta az űrbe.

A korábbi csúcsot a PSLV indiai rakéta tartotta, a szerkezet egy 2017-es felbocsátás során 104 műholdat állított pályára.

A Transporter-1 volt a SpaceX 2019-ben meghirdetett programjának első küldetése. Az elképzelés lényege, hogy a cég rakétája egyszerre ne egy nagy hasznos terhet szállítson, hanem több partner sok apró műholdját indítsa útnak.

Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A gyorsan fejlődő kisműholdak az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak. Az ilyen űreszközök sokkal olcsóbbak és könnyebben elkészíthetőek, mint a hagyományos műholdak, ugyanakkor kifejezetten jó minőségű, megbízható műszereket képesek befogadni. Több vállalat, köztük a Rocket Lab és a Virgin Orbit is ezen űreszközökre specializálódott: a felbocsátók egyetlen rakétával számos kisműholdat is képesek az űrbe juttatni.

A Falcon 9 jellemzően sokkal nagyobb hasznos terheket szokott pályára állítani. Az, hogy a SpaceX is elkezdett kisműholdas felbocsátásokkal foglalkozni, jól bizonyítja, hogy mennyire meghatározóvá vált az űripar ezen szelete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik