Tudomány

Ősi tengeri szörnyre bukkantak

Dr. Nick Longrich, a Bath-i Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban a moszaszauruszok egy új faját mutatják be. A Xenodens calminechari a kréta korban élt a mai Marokkó területén.

A viszonylag kicsi, delfin nagyságú tengeri hüllőnek pengeszerű fogai voltak, így a nagyobb állatokra is veszélyt jelentett.

Longrich szerint 66 millió évvel ezelőtt Afrika partjainál húzódott a világ legveszélyesebb tengere, a térségben rendkívül változatos ragadozók, így moszaszauruszok éltek. Úgy tűnik, a biodiverzitás épp azelőtt csúcsosodott ki, hogy a dinoszauruszokat és sok más állatot elpusztító aszteroida becsapódott volna.

Andrey Atuchin

Longrich úgy véli, a Xenodens calminechari foga teljesen egyedi a moszaszauruszok között, de sokban hasonlít a Somniosidae cápák fogaira. A szakértő Alaszkában nőtt fel, itt sokszor találkozott sérült laposhalakkal, melyeket a cápák valósággal kettéharaptak.

A moszaszaurusz fogai bármit átvághattak, éppen ezért számos zsákmányra, köztük nagyobb állatokra is rátámadhatott. A kutatók még nem találkoztak hasonlóval a moszaszauruszoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik