Tudomány

Megvizsgálták egy dinoszaurusz végbélnyílását

Bob Nicholls/Paleocreations.com 2020
Bob Nicholls/Paleocreations.com 2020

Első alkalommal sikerült rekonstruálni egy dinoszaurusz kloákáját – számol be az IFLScience. A hátulsó testnyílást egy psittacosaurus kövületében fedezték fel a Bristoli Egyetem munkatársai. A 120 millió éves maradványt Északnyugat-Kínában találták meg, ma pedig a frankfurti Senckenberg Természettudományi Múzeumban őrzik. A psittacosaurusok a triceratopsok rokonai voltak, a most bemutatott példányt korábban már rengeteget vizsgálták.

A szakértők szerint a kloákát egy fekete struktúra jelöli a dinoszaurusz farka alatt.

Dr. Diane Kelly, az Amhersti Massachusettsi Egyetem paleontológusa hozzátette, olyan vonásokat nem sikerült azonosítani a testnyíláson, amelyek alapján meg tudnák határozni az egyed nemét. A kloáka ugyanakkor sokban emlékeztet a krokodilokéra, amiből következtetni tudnak a faj párzási szokásaira.

Jakob Vinther, University of Bristol and Bob Nicholls/Paleocreations.com 2020

 

Bizonyos krokodilok kloákájának közelében váladékképző mirigyek találhatóak, a kutatók úgy gondolják, hogy a vizsgált psittacosaurusnál is láthatóak ilyenek. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a sötét pigmentáció a partnerek figyelmének felkeltését segítette.

A kloáka napjainkban jellemzően a madaraknál, a hüllőknél és a kétéltűeknél figyelhető meg. A testnyilás sok fajnál egyszerre alkotja az emésztő-, a szaporító- és a kiválasztószerv-rendszer kijáratát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik