Tudomány

Dinócsontok lehetnek a Holdon

A Holddal kapcsolatos konteók gyakori visszatérő eleme, hogy a földihez hasonló élet nyomait, kövületeket fedeztek fel az égitesten. Bár ez elsőre képtelenségnek tűnhet, valójában tényleg lehetnek parányi maradványok az objektum felszínén – írja az IFLScience.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy az égitestre eljuthattak a dinoszauruszok csonttöredékei.

A maradványokat az állatok kihalását okozó, nagyjából 65 millió éve becsapódó aszteroida lökhette át az objektumra.

Amikor egy égitest, például a Föld felszínét eltalálja egy objektum, kráter alakul ki. Ha a becsapódás kellően erős, az érintett égitest anyagának egy része kiszakad, és az űrbe lökődhet. A törmelékek jelentős része utóbb visszahullik, egyes darabkák azonban az űrben maradnak, idővel pedig más objektumokat is eltalálhatnak.

Bolygónkon eddig 289 olyan meteoritot azonosítottak, amelyek a Marsról származnak. A kutatók szerint hasonló módon földi anyagok is elérték más égitestek felszínét.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Peter Brannen 2017-ben megjelent, The Ends of the World (A világvégék) című könyvében azt írja, a Földbe csapódó hatalmas aszteroida rengeteg anyagot lökött ki az űrbe, a kőzetek között pedig valószínűleg a dinoszauruszok csontjainak töredékei is megtalálhatóak voltak. Brannen szerint ezen apró maradványok a Hold és talán a Mars felszínét is elérhették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik