Tudomány

Hatalmas palota romjaira bukkantak

Kína eddigi legrégebbi palotájára bukkantak Henan tartományban, egy 5300 éves város, Suanghuajsu romjai között – írja az MTI. A maradvány nagyjából ezer évvel idősebb az eddigi legkorábbi palotánál. Vej Vang, a Kínai Régészeti Társaság elnöke szerint az ősi palotát Csengcsou tartományi főváros külterületén találták meg. Korábban, 2017-ben Henan tartományban egy 3800-3500 éves, később pedig Sanhszi tartományban, Taosinál egy 4300-3900 éves palotát azonosítottak.

Suanghuajsu a középső és kései Jangsao-kultúra korában, mintegy 5300 éve jelentős település volt. A Sárga-folyó déli partján, egy fennsíkon terült el, ott, ahol a Jihe és a Lohe folyók összefutnak.

A térséget mindig is a kínai civilizáció szíveként tartották számon.

A mintegy 1,17 négyzetkilométer területű lelőhelyen három nagy vizesárok maradványai találhatók, középen körben nagy méretű lakóövezet és alaposan megtervezett köztemetők.

Li An / XINHUA / Xinhua via AFP

A palotát döngölt földplatformra építették, amely nagyjából 4300 négyzetmétert foglal el, és különböző szerkezetek alapjait rejti. A munkálatok során két építmény alapját tárták fel. A platform nyugati felén terült el egy téglalap alakú udvar, amelynek déli falain túl egy 880 négyzetméteres nagy teret fedeztek fel. A keleti oldalon egy 1500 négyzetméteres udvar húzódott három nagy kapuval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik