Tudomány

Haldokló galaxist figyeltek meg a kutatók

Egy galaxist akkor tekinthetünk halottnak, amikor leáll benne az új csillagok formálódása. Szakértők egy csoportja a közelmúltban elsőként figyelhette meg egy távoli rendszer haldoklását – írja a CNN.

A csapat a chilei ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) segítségével dokumentálta, ahogy a galaxis kilöki magából a csillagok megszületését segítő gáz felét. Az ID2299 jelű rendszer nagyjából 9 milliárd fényévre fekszik. A galaxis évente 10 ezer naptömegnyi gázt veszít, ugyanakkor továbbra is gyors ütemben hozza létre a csillagokat.

Ennek hatására egyre kevesebb gáz marad az ID2299-ben, ami a rendszer több tízmillió évig tartó haldoklásához vezet.

Annagrazia Puglisi, a Durhami Egyetem munkatársa és kollégái tanulmányukban azt írják, a jelenség hátterében egy ütközés állhat, amely létrehozta az ID2299 jelenlegi formáját. A két korábbi galaxis összeolvadása után egy olyan sáv nyúlt ki az új rendszerből, amelyben hatalmas mennyiségű gáz és rengeteg csillag található. Az ilyen sáv a legtöbb távoli galaxisnál nem észlelhető, az ID2299 esetében viszont meg tudták figyelni.

ESO/M. Kornmesser

A felfedezés átírhatja a rendszerek haláláról kialakított képet. Eddig a szakértők úgy vélték, hogy a gáz kilökődését a galaxismagban lévő fekete lyukak és a csillagformálódás szele okozza, úgy tűnik azonban, hogy a rendszerek ütközése is képes hasonló hatásokat kiváltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik