Tudomány

Több száz dinólábnyomra bukkantak

Több mint 240 megkövesedett dinoszaurusz-lábnyomot találtak Kelet-Kínában, Fucsien tartományban – írja az MTI a Xinhuára hivatkozva. Ez a régió első ilyen jellegű felfedezése.

A nyomokat Sanghang megyében tárták fel egy nagyjából 1600 négyzetméteres területen.

A Kínai Földtudományi Egyetem szakértői szerint ez a legnagyobb és legváltozatosabb ilyen lelőhely Kínában. A becslések alapján a nyomok 80 millió évesek, és a késő kréta időszakból származnak. A kutatók úgy gondolják, hogy a környéken egykor egy tó feküdt.

milehightraveler / Getty Images Illusztráció

A lábnyomokat legalább 8 dinoszauruszfaj hagyta hátra, köztük sauropodák és theropodák. Csing Lida, a csapat tagja szerint a 8-55 centiméteres leletek alapján arra lehet következtetni, hogy az állatok 1-10 méter hosszúak voltak. Egyes nyomok olyan ragadozóktól származnak, melyeknek lábán három, éles karmokban végződő ujj nőtt.

Mivel a korszakból kevés nyom maradt fenn Kínában, a felfedezés különlegesnek számít. A kutatók Deinonychosauria dinoszauruszoktól származó nyomokat is találtak, hasonlót korábban nem azonosítottak az ország területén. A szakértők bíznak benne, hogy további felfedezések születhetnek a környéken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik