Tudomány

Mesés kincset keresett, 12 év börtön várhat rá

Akár 12 év börtön is várhat arra a férfire, aki hiába kereste a Yellowstone Nemzeti Parkban Forrest Fenn híres kincsét – írja a CNN. Az 52 éves Rodrick Dow Craythornt régészeti leletek illegális feltárásáért vagy értékesítéséért, illetve az Egyesült Államok tulajdonának megrongálásáért ítélhetik el.

Hermawan Wicaksono / EyeEm / Getty Images

A férfi 2019 októbere és 2020 májusa között folytatott törvénytelen ásatást Fort Yellowstone temetőjében. Itt több mint 35, az 1888 és 1957 közötti periódusból származó sír található, a nyughelyek többsége katonáké, a hadseregnél dolgozó civileké, illetve az ő családtagjaiké.

A 2020-ban elhunyt Fenn történész és műgyűjtő volt, aki egy bronzból készült ládában aranyat, ékszereket és egyéb értéket rejtett el valahol a Sziklás-hegységben.

2010-es életrajzában egy versben olyan nyomokat rejtett el, melyek a kincshez vezettek. A keresésben rengetegen vettek részt a világ minden tájáról, a ládát végül egy férfi fedezte fel Wyoming vadonjában tavaly nyáron. Fenn még megélhette kincse megtalálását.

Bár a láda kutatását a többség alapvetően ártalmatlanul, a törvényeket tiszteletben tartva végezte, Craythorn káros módszerekkel dolgozott. A férfi tárgyalása márciusban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik