Tudomány

Megtalálták a legtávolabbi galaxist

A GN-z11 jelű rendszert 2016-ban fedezték fel, a Hubble űrtávcső adatai alapján a galaxis fénye az ősrobbanás után 400-500 millió évvel keletkezett. Egy friss tanulmány igazolja a korábbi eredményeket – írja az IFLScience. A szakértők szerint a rendszer a világegyetem születése után mintegy 420 millió évvel létezett,

ez azt jelenti, hogy ez az eddigi legtávolabbi galaxis.

A pontosított adatok a Keck Obszervatórium segítségével születtek meg.

NASA, ESA, P. Oesch (Yale University), G. Brammer (STScI), P. van Dokkum (Yale University), and G. Illingworth (University of California, Santa Cruz)

A rendszer rendkívül fényes, és fiatal csillagok alkotják. A galaxis jóval kisebb méretű és tömegű, mint a Tejútrendszer, a világegyetem korai objektumaihoz képest viszont kifejezetten nagy. A galaxisban meglehetősen gyors csillagformálódás történhetett, ami meglepő az univerzum ilyen korai szakaszában.

A szakértők úgy gondolják, hogy a világegyetem első csillagai 100-250 millió évvel az ősrobbanás után születtek meg. A GN-z11 segíthet megérteni ezt az alig ismert korai periódust. A megfigyelések alapján a rendszerben szén és oxigén található, azt egyelőre nem tudni, hogy a két elem pontosan hogyan jelent meg itt.

Bár a GN-z11 jelenleg csúcstartó, uralkodása nem biztos, hogy sokáig tart. Remélhetőleg lassan elindul a Hubble utódja, a James Webb űrtávcső, amely jóval távolabbi objektumokat is képes lesz észlelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik