Tudomány

Cáfolták: nem emiatt kell a férfiaknak pihenniük két orgazmus között

Rengeteg férfinek időre van szüksége, mire az első orgazmust követően ismét képes nemi aktusba kezdeni. Sok szakértő úgy véli, hogy a jelenség hátterében a prolaktin áll. A hormon számos fiziológiai folyamatban, többek között az ejakuláció utáni időszakban tölt be kulcsszerepet.

Ezen elméletre alapozva még olyan eljárásokat is kifejlesztettek, melyek elvileg megrövidíthetik a férfiaknál a két közösülés közötti időt.

A Champalimaud Alapítvány lisszaboni központjának új tanulmánya alapján ugyanakkor valószínűleg mégsem a prolaktin a jelenség oka – írja a Phys.org. A kutatók egerekkel kísérleteztek, ironikus módon azonban nem volt céljuk a hormonnal kapcsolatos hipotézis cáfolása. Susana Lima, a csapat tagja szerint éppen azt a folyamatot akarták részletesebben felmérni, melyben a prolaktin a magömlés utáni regenerációt szabályozza.

Witthaya Prasongsin / Getty Images

A korábbi vizsgálatok alapján a hormon valóban szerepet játszik a férfi szexualitás elnyomásában, Lima ugyanakkor kiemelte, hogy nincs közvetlen bizonyíték a prolaktin ejakuláció utáni funkcióira. A szakértők azért választották a kísérleteikhez az egereket, mert a szexuális viselkedés sorrendje az állatoknál sokban emlékeztet az emberekére. A kutatók két egércsoportot vizsgáltak, az egyiknél rövid, a másiknál kifejezetten hosszú volt a párosodás utáni nyugalmi időszak.

A csapat vérmintákat gyűjtött be, hogy a párosodás különböző szakaszaiban felmérje a prolaktint. Bizonyos egyedeknél az izgalmi állapot előtt mesterségesen növelték a hormon szintjét.

A kutatók legnagyobb meglepetésére a prolaktin nem hatott az egerek szexuális viselkedésére.

A szakértők azt is felmérték, hogy a hormon blokkolása növeli-e az aktivitást, de hasonló eredményekre jutottak.

Az új tanulmány cáfolja a prolaktinnal kapcsolatos elképzelést, érdemes azonban kiemelni, hogy jelentős eltérések lehetnek az emberek és az egerek között. Limáék fenntartják, hogy a hormonnak fontos szerepe van a férfi szexualitásban, a részletek megértéséhez viszont további elemzésekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik