Tudomány

Több nagyvárosban veszélyesen süllyed a talaj

Egy új tanulmány alapján a talaj süllyedése az elkövetkező évtizedekben a globális földfelszín 8 százalékát és a populáció 19 százalékát érintheti majd – írja az IFLScience. A nagy területeken tapasztalható, fokozatosan zajló jelenség hátterében számos tényező állhat, többek között a talajvíz kimerülése. A folyamat komoly károkat idézhet elő, megrongálhatja az épületeket, és az áradások esélyét is növelheti.

Mivel az előrejelzések alapján egyre nő a talajvíz iránti igény, a klímaváltozás miatt pedig egyes régiókban csökkenhet a csapadék, illetve fokozódhat a párolgás, a talaj süllyedése egyre nagyobb problémát jelenthet.

Gerardo Herrera-García, a Spanyol Földtani és Bányászati ​​Intézet munkatársa kollégáival először a téma szakirodalmát elemezte. A csapat arra jutott, hogy a talajvíz kimerülése 34 országban 200 helyen okozott roskadást.

sony_moon / Getty Images

A folyamat Mexikóban az egyik leggyorsabb, itt egyes régiókban évente akár 30 centimétert is süllyedhet a talaj. A városok esetében Iránban a legsúlyosabb a probléma, az országban bizonyos települések évi 25 centiméter roskadást tapasztalnak. A szakértők szerint az elmúlt évszázadban Tokióban 4 méternyi süllyedést dokumentáltak. A jelenség rengeteg embert érint, a Pó völgyében a roskadáshoz köthető áradások az olaszországi lakosság 30 százalékára jelentenek fenyegetést.

A kutatók egy modellt is készítettek, hogy meghatározzák a jövőbeli süllyedést. Az eredmények alapján 2040-ig 12 millió négyzetkilométer globális földfelszínt veszélyeztet majd a folyamat, 2,2 millió négyzetkilométer különösen fenyegetett. A roskadás főleg a sűrűn lakott és öntözött térségekben jelentkezhet, nagyjából 1600 nagyobb város van kitéve a süllyedésnek. A becslések alapján 1,2 milliárd embernek okozhat problémát a folyamat, Egyiptomban és Hollandiában a legmagasabb a lakosság veszélyeztetettsége.

Fontos kiemelni, hogy a friss tanulmánynak megvannak a maga korlátai. A roskadás hatásairól és az enyhítő intézkedésekről például kevés adat volt elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik