Tudomány

Római erődök hatalmas hálózatára bukkantak

Több tucat római kori katonai táborból álló hálózatot azonosítottak Észak-Spanyolország hegyvidékén – írja a Live Science.

A felfedezés megmutatja, hogy mekkora ereje is volt kétezer éve, az Ibériai-félsziget meghódításakor a birodalomnak.

A táborok menedéket adtak a katonáknak, és a gyakorlatozást is segítették. João Fonte, az Exeteri Egyetem munkatársa szerint a maradványok arról árulkodnak, hogy Hispánia elfoglalásának utolsó szakaszában jelentős volt a római aktivitás Kantábria hegyeiben. Róma nagyjából 200 éven át küzdött a régió őslakosaival, a sikerben pedig komoly szerep jutott az erődöknek.

JOHNGOMEZPIX / Getty Images

A 66 tábor nyomait különböző távérzékelési módszerek segítségével fedezték fel. A kutatók kisebb erődöket és hatalmas, megerősített területeket is találtak, ezek rengeteg katonának adhattak átmeneti otthont. Fonte szerint a hasonló, ideiglenes településeket a rómaiak rendszerint akkor alakították ki, amikor ellenséges területen haladtak át.

A szakértők légi és műholdas felvételeket elemeztek, még a Google Earth adatait is felhasználták. A csapat a vizsgálatot követően háromdimenziós modelleket készített a területről, majd drónokkal is feltérképezték a régiót. A legtöbb tábort olyan későbbi, jelentős városok közelében mutatták ki, melyeket a rómaiak alapítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik