Tudomány

Halálos fenyegetéseket kap a világhírű régész

Földfoglalók szállták meg az amerikai kontinens legősibb ismert városát, Caralt, és halálosan megfenyegették az 5 ezer éves lelőhelyet feltáró perui régészt, Ruth Shadyt – írja a The Guardian. A területen dolgozó több szakember is kapott már fenyegető hívásokat és üzeneteket, a kutatók értesítették a hatóságokat. A terület ügyvédjét is felhívták, és azt mondták, ha nem hagy fel a lelőhely védelmével, a 73 éves Shadyvel együtt 5 méter mélyre temetik. Figyelmeztetésként a régészek kutyáját megmérgezték.

Nem ez az első alkalom, amikor Shady veszélybe került, 2003-ban mellkason lőtték Caralnál.

A pandémia során kilenc alkalommal szállták meg az ősi romokat, a szakemberek pedig úgy vélik, nem kapják meg a szükséges segítséget a hatóságoktól. Júliusban egy támadás során komoly károk keletkeztek az világörökségi helyszínnek számító lelőhelyen.

Aaron Heredia / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A földfoglalók egy család tagjai lehetnek, és azt állítják, hogy a területet az 1970-es évek sokat kritizált perui földreformja során kapták meg. Shady szerint a követelés nem jogos, a lelőhely az államhoz tartozik.

A régész 1978-ban járt először a környéken, az ősi várost viszont csak 1994-ben fedezte fel. Az UNESCO szerint a komplex lelőhely páratlanul jó állapotú, a kutatók úgy vélik, hogy a földrészen ez a civilizáció legkorábbi központja. A területen napjainkban is folynak a feltárások, a szakértők izgalmas maradványokat, például furulyákat is találtak a környéken. Shadyék bíznak benne, hogy megoldódik a mostani probléma, és békében folytathatják a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik