Tudomány

Látványos meteorhullás lesz a hétvégén

Január elején éri el csúcsát a Quadrantidák, más néven a Bootidák meteorhullás – írja a CBS. A meteorraj minden évben december 28-a és a következő év január 12-e között éri el bolygónkat, a fényjelenségeket először 1825-ben írták le.

Az esemény az év leglátványosabb meteorhullásai közé tartozik, a Quadrantidák ebben a szezonban január 2-a és 3-a között fogják elérni maximumukat.

A fényjelenségek látszólag a Falikvadráns vagy az Ökörhajcsár csillagkép felől érkeznek majd, de az égbolton bárhol feltűnhetnek. A csúcs alatt óránként 60-200 meteor figyelhető meg. A szakértők szerint a Quadrantidák különösen fényesek, a felhős idő, illetve a holdfény ugyanakkor megnehezíthetik az észlelést.

Meteorhullások akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy üstökös vagy aszteroida törmeléksávján. A légkörbe belépő apró darabkák megsemmisülnek, és fényjelenségeket alakítanak ki. A Quadrantidák a 1003 EH1 aszteroidához köthetőek.

Kazushi_Inagaki / Getty Images

A meteorok megfigyeléshez érdemes a fényszennyezéstől elvonulni. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik