Tudomány

Tüsszentés miatt került kórházba egy férfi

Rengeteg városi legenda kering a tüsszentéssel kapcsolatban, egyes elképzelések szerint kieshet a szemünk, ha tüsszentés közben nyitva tartjuk. Bár az ilyen legendák nagy része nem igaz, a tüsszentésnek így is lehetnek veszélyei. Egy 34 éves, teljesen egészséges férfi például tüsszentés közben befogta az orrát és a száját, ez pedig komoly sérülést okozott neki – írja az IFLScience.

Trevor Williams / Getty Images

Az esetet bemutató tanulmány szerint a páciens a rosszul sikerült mutatvány után kórházba került, elmondása alapján a tüsszentéskor egy pattanást hallott a nyakában, utóbb pedig torokfájást, nyelési fájdalmat és hangelváltozást tapasztalt. A vizsgálat során kiderült, hogy a nyaka a mellkasáig ropog, ami az izmokban és a mélyen lévő szövetekben található légbuborékokra utal.

A nyak és a mellkas alaposabb elemzése felfedte, hogy a tüsszentés elnyomása miatt megrepedt nyaka hátulja.

A sérülés hatására levegő került a régióba, ami pattogó hangot, fájdalmat és hangváltozást okozott.

A pácienst egy ideig csövön keresztül táplálták, antibiotikumot kapott, és folyamatosan monitorozták állapotát. A férfi végül felépült, és elhagyhatta a kórházat. A történetet bemutató szakértők szerint az eset is bizonyítja, hogy tüsszentés közben veszélyes lehet a szájat és az orrot blokkolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik