Tudomány koronavírus

Koronavírus: ezek az intézkedések a leghatékonyabbak

Egy új tanulmányban Phebo Wibbens, az INSEAD franciaországi kampuszának munkatársa kollégáival azt vizsgálta, hogy mely intézkedések bizonyultak a leghatékonyabbnak a koronavírussal szemben – írja az EurekAlert. A szakértők az Egyesült Államok és egyéb országok járványügyi jogrendszerét is elemezték.

Az eredmények alapján komoly társadalmi áldozatokkal jár, hogy a kórokozó terjedését megakadályozzák.

A kutatók szerint az enyhébb szigorítások, így a nyilvános rendezvények betiltása, a gyülekezések száz főben történő maximálása, illetve az otthon maradás támogatása önmagában nem elég a COVID-19 megfékezéséhez.

Úgy tűnik, társadalmilag ennél nehezebben elviselhető intézkedésekre is szükség van, ilyen például az iskolák bezárása és a kijárási korlátozás.

Mohos Márton / 24.hu

A csapat modellezés segítségével mérte fel az egyes jogszabályalkotók irányelveit, azok következetességét, végrehajtását és hatásosságát, illetve az adott régió megbetegedéseit és haláleseteit. A kutatók összesen 11 intézkedéskategóriát vizsgáltak – ilyen volt többek közt az iskolabezárás, a tömegközlekedés szüneteltetése, a tesztelés, a kontaktkutatás, a kommunikáció, illetve a gyülekezések korlátozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik