Tudomány

Hatalmas cunami nyomaira bukkantak

Szakértők egy csoportja egy hatalmas, ősi cunami nyomaira bukkant – írja az IFLScience. A szökőár 10-9 ezer éve csaphatott le a mai Észak-Izrael területére.

Lehetséges, hogy a katasztrófa jelentette Noé történetének alapját.

A Földközi-tenger keleti része hajlamos a cunamikra: az utóbbi időkben minden évtizedben nagyjából egy-egy kisebb, a római kor óta pedig 160 évente egy-egy nagyobb szökőár alakult ki a térségben. Utóbbi események hatására a hullámok akár 300 métert is megtehetnek a partokon.

Photo by Joel Sharpe / Getty Images

Dr. Gilad Shtienberg, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa csapatával a Haifától délre fekvő Tel Dornál gyűjtött be üledékmintákat, a cél az volt, hogy felmérjék az elmúlt 12 ezer év klimatikus és környezeti átalakulásait. A vizsgált periódus kezdetén a tengerszint még jóval alacsonyabb volt.

A kutatók tanulmányukban azt írják, óriási meglepetésükre üledéket találtak az egykori partoktól 1,5-3,5 kilométerre fekvő területen. A becslések alapján a tengeri homokot és héjakat szállító hullám a partoknál 16-40 méter magas lehetett, a szökőár a környező településeket teljesen elpusztíthatta.

Korábbi vizsgálatok alapján mintegy 10 ezer éve egy hatalmas földrengés zajlott a térségben, az elmúlt 17 ezer évben pedig két óriási földcsuszamlás is történt a környéken. Azt nem tudni, hogy az ősi cunamit melyik esemény okozhatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik