Tudomány

Tíz nap múlva jöhet az igazi tél

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Nem igazán erőlteti meg magát a 2020/2021-es tél. Találkozhattunk ugyan gyenge mínuszokkal és helyenként a hó is megmutatta magát, a decemberi időjárás inkább egy átlagos novemberre hasonlított. Ami pedig hétfőn egy hidegfronttal érkezett, szinte definíciószerűen idéz egy enyhébb októbert.

Az előttünk álló héten nem lesz ritka a 10 fok feletti hőmérséklet, enyhe fagyok is csak helyenként és hajnalban várhatók.

Kisebb esők, záporok bárhol előfordulhatnak, újév napján nagy területen kisüt a nap, a szél gyakran felélénkül, megerősödik. Az év első hónapja, a statisztikailag leghidegebb napokat produkáló január úgy indul, mintha az ősz ötödik hónapjába lépnénk – jegyzi meg a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Meleg a hidegfrontból

Mindezt egy Délnyugat-Európa felett örvénylő mediterrán ciklon okozza, amelynek hazánk a déli meleget szállító ágában helyezkedik el immár napok óta. Utóbbi tényből következik a laikus logikus kérdése: miért lett most mégis jóval melegebb, és miként okoz felmelegedést egy hidegfront? A válasz az inverzió, vagyis az a jelenség, amikor a felszínközeli levegő hőmérséklete magasabb, mint a felette húzódó légrétegeké.

A sokáig felettünk terpeszkedő vastag felhőzet elzárta a napsugarak útját, így a talaj nem tudott felmelegedni, az alsó 600-700 méteren a levegő hőmérséklete jóval hidegebb, mint a fölötte lévő légrétegeké.

A hétfői hidegfronttal megélénkült a szél, ami alaposan átkeverte felettünk a levegőt, így a felszín közelében is felmelegedés történt

– magyarázza Molnár László. Ilyen meleg lett volna korábban is, ha számottevő szél érkezik, vagy nem lett volna felhős az ég. A következő napokban „maradunk” a ciklon meleg oldalán, 31-én, csütörtökön érkezik majd egy újabb, gyenge hidegfront. Számottevő lehűlést nem okoz, de a hegyekben, az északkeleti tájakon akár síkvidéken is okozhat átmeneti havazást.

Megjöhet az igazi tél

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint markáns változás a jövő hét végén, január 8. környékén várható. A már említett mediterrán ciklon ekkor átpozícionálja magát a Balkán-félsziget térségébe, hazánk pedig „átkerül” a hideg oldalára: az északról lezúduló hideg előre láthatóan 7-10 napra árasztja el a Kárpát-medencét.

A meteorológus átlag alatti hőmérsékletet vár akár -10 fok alatti minimumokkal, -5 és -6 fokos napi középhőmérsékletekkel.

Január második felében újra változás valószínű, az áramlás északnyugatira fordul, a hőmérsékletek átlag körül várhatók, magyarán egy hétnél tovább maradhat a tél. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy februárban ne lehetnének keményebb hidegek, vagy március elején ne fagyhatna a Balaton vize, csupán azt, hogy a jelenlegi modellszámítások alapján egyelőre ennyi látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik