Tudomány

Elveszett fekete lyukat keresnek a kutatók

Az univerzum tele van galaxishalmazokkal, az Abell 2261 azonban különleges. A csoportosulás közepén lévő rendszerben elvileg a világegyetem legnagyobb szupermasszív fekete lyukának kéne lennie, a szakértők azonban eddig nem bukkantak az objektumra. Egy új vizsgálatban a szakértők az esetlegesen eltűnt fekete lyuk nyomait keresték, de ezúttal sem jártak sikerrel – írja a ScienceAlert.

A galaxishalmazok a legnagyobb gravitáció által összetartott struktúrák, melyek jellemzően több százezer rendszerből állnak. A csoportosulás magjában találhatóak a legfényesebb galaxisok, ezek az úgynevezett óriás diffúz galaxisok (BCG). Az Abell 2261 2,7 milliárd fényévre fekvő BCG-jének magja példátlanul nagy, a rendszer tömege alapján pedig elvárható, hogy belsejében egy hatalmas, 3-100 milliárd naptömegű fekete lyuk van.

A probléma az, hogy eddig nem találtak ilyen objektumot az A2261-BCG-ben.

Kayhan Gultekin, a Ann Arbor-i Michigani Egyetem munkatársa és kollégái a Chandra űrtávcső adatait elemezték. A csapat azt feltételezte, hogy a fekete lyuk egy másik rendszerrel való találkozás során kilökődött a galaxis magjából, ennek nyomait pedig fel tudják fedezni. Több bizonyíték is van arra, hogy az A2261-BCG áteshetett egy ilyen egybeolvadáson, egy 2012-es tanulmány alapján például két összeütköző fekete lyuk lökhette ki a csillagokat a rendszer belsejéből.

Science Photo Library – MARK GARLICK / Getty Images

Az adatok alapján utoljára 48 millió éve zajlott szupermasszív fekete lyukhoz köthető rádiókibocsátás a galaxis magjában. Gultekinék nem bukkantak a keresett objektum nyomára, ami azt jelentheti, hogy a fekete lyuk túl csendes az észleléshez, esetleg a vártnál is jóval messzebbre vándorolt a rendszerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik