Tudomány

Több tízezer földrengést észleltek az Antarktisznál

A Chilei Egyetem kutatói több mint 30 ezer földrengést észleltek az Antarktisznál augusztus vége óta – írja az MTI. A szakértőket meglepte, hogy ilyen kiugróan fokozódott a térségben a szeizmikus aktivitás.

Az egyetemhez tartozó Országos Szeizmológiai Központ munkatársai arról számoltak be, hogy a jellemzően kissebb rengéseket, amelyek között egy 6-os erősségű is volt, a Bransfield-szorosban figyelték meg. Ez egy 96 kilométer széles óceáni árok, amely a Déli-Shetland-szigetek és az Antarktiszi-félsziget között húzódik. A szoros mellett számos tektonikus lemez és mikrolemez találkozik, ami folyamatos ütközéshez vezet, de az elmúlt három hónapban mégis szokatlanul felerősödött az aktivitás a régióban.

A fokozódás főleg szeptemberben jelentkezett, amikor egy nap alatt több mint ezer rengést dokumentáltak.

Az események olyan gyakorivá váltak, hogy a szoros, amelynek szélessége évente 7-8 milliméterrel növekedett, most egy év alatt 15 centimétert nőtt. Sergio Barrientos, a csapat tagja szerint ebből arra lehet következtetni, hogy felgyorsult a Shetland-szigetek elszakadása az Antarktiszi-félszigettől.

Brett Phibbs / Image Source / Image Source via AFP

A félsziget egyike a Föld leggyorsabban felmelegedő régióinak, a kutatók ezért folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a jégtakarójára és gleccsereire. Raul Cordero, a Santiagói Egyetem klímatudósa szerint egyelőre nem világos, hogy a földrengéseknek milyen hatása lehet a térség jégtakarójára. Mint mondta, nincs rá bizonyíték, hogy az ilyen szeizmikus aktivitásnak jelentősen befolyásolná jégsapkák stabilitását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik