Tudomány

Veszélyes amőba terjed Amerikában

Egy friss tanulmány alapján egyre északabbra jut egy veszélyes amőba az Egyesült Államokban – írja a Live Science. A szakértők szerint a jelenségben a klímaváltozás is szerepet játszhat.

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC csapata az elmúlt négy évtized Naegleria fowlerihez köthető eseteit vizsgálta az államokban. Bár az esetszám nem változott jelentősen, egyre több megbetegedés történt a korábbiaktól északabbra.

Az egysejtű meleg édesvizekben fordul elő, és képes az orron keresztül megfertőzni az agyat, ezért sokszor agyevő amőbaként hivatkoznak rá.

A faj esetenként nem csak természetes vizek révén okoz megbetegedést.

KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP

Az új elemzésben a kutatók 85 esetet, évente 0-6-ot azonosítottak az 1978 és 2018 közötti periódusban. Ezek többségét, 74 megbetegedést a déli államokban regisztráltak, 6 viszont a közép-nyugati régióban fordult elő. Ezen esetek közül 5-öt 2010 óta jegyeztek fel. A szakértők arra jutottak, hogy az elemzett időszakban évente 13,3 kilométerrel tolódhatott el a Naegleria fowleri előfordulásának északi határa.

A kutatók úgy gondolják, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése, illetve az édesvizek szabadidős használatának növekedése állhat a folyamat hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik