Tudomány

Kivételes, díszes dinoszauruszra bukkantak

Egy sörényes, furcsa vállkinövésekkel rendelkező, apró dinoszaurusz kövületére bukkantak – írja az MTI. Az állat nagyjából 110 millió évvel ezelőtt élt a mai Brazília északkeleti részén.

„Az Ubirajara jubatus testének jelentős részét valószínűleg szőrszerű prototollak fedték, ezek azonban csak a nyakán, a hátán és a karjain maradtak meg.

A hátán lévők nagyon hosszúak, sörény hatását keltik, ami egyedülálló a dinoszauruszok körében

– mondta David Martill, a Portsmouth-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Artwork © Bob Nicholls / Paleocreations.com 2020

A két lábon járó, tyúk méretű Ubirajara jubatus igazi különlegességei ugyanakkor a vállaiból kinyúló, hosszú, merev, kötőtűszerű képződmények, amelyek feltehetőleg keratinból, azaz a hajat és körmöt alkotó anyagból álltak. Hasonlóval Martill még nem találkozott a természetben. A szakértők szerint a különös nyúlványoknak a párválasztásban, az ellenség megfélemlítésében vagy a hímek közti rivalizálásban lehetett szerepe. Mivel egyedi külső jegyek gyakran figyelhetőek meg a különböző állatfajok hímjeinél, a feltárt dinoszaurusz egy hím példány lehetett.

Bár a fosszília alapján lehetetlen megmondani, Martill mégis szinte biztos benne, hogy az állat színpompás volt. A kivételes dinoszaurusz rovarokkal és feltehetőleg kisebb gerincesekkel táplálkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik