Tudomány

Lenyűgöző kincseket talált egy család a kertjében

Egy angol család tagjai épp a kertet gyomlálták, amikor egy különleges leletegyüttesre, a 15-16. századból származó kincsre bukkantak – írja a Live Science. A felfedezést követően azonnal értesítették az illetékeseket.

A család 63 arany- és egy ezüstérmét talált, négy érmén VIII. Henrik látható, emellett három felesége, Aragóniai Katalin, Boleyn Anna és Seymour Johanna egyikének monogramja is olvasható.

A British Museum szerint a kincset még VIII. Henrik életében, 1540 körül temethették el. Azt nem tudni, hogy egyszeri lerakatról volt-e szó, vagy az egykori tulaj rendszeresen rejtette el itt az értékeit, az érmék mindenesetre a korszakban igen sokat értek. John Naylor, az Oxfordi Egyetem szakértője szerint a pénz egy kereskedőé vagy az egyházé lehetett.

The Trustees of the British Museum

1526-ban VIII. Henrik és Thomas Wolsey érsek pénzügyi reformot vezetett be, az érméken ezt követően jelentek meg a királyné nevének kezdőbetűi. A király harmadik felesége, Seymour Johanna halála után hagyott fel a gyakorlattal – később még háromszor házasodott meg.

2020-ban Angliában egyéb különleges leleteket is találtak az amatőrök, ezeket a PAS (Portable Antiquities Scheme) program keretében vizsgálták meg. Azonosítottak többek közt az apartheid korából származó Krugerrandokat, egy rézötvözetből készült római illesztést, illetve egy ólom alapú középkori pecsétet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik