Tudomány

A vörösborok és a sajtok védhetnek a demencia ellen

Egy friss tanulmány alapján a vörösbor és a sajt fogyasztása csökkentheti a demencia jelentkezésének kockázatát – írja az IFLScience. ‪Brandon Klinedinst, az Iowai Állami Egyetem munkatársa és kollégái mintegy 1800 brit adatait elemezték, az alanyok 2016-ban 46-77 évesek voltak. A résztvevőkkel 2006 és 2010 között, 2012-2013-ban, illetve 2015-2016-ban végeztettek el egy-egy tanulási képességet és memóriát vizsgáló tesztet, a szakértők így nyomon tudták követni az alanyok kognitív képességeinek alakulását.

Az adatgyűjtés során az emberek étrendjét is felmérték. Az információk kiértékelése után a kutatók arra jutottak, hogy a napi sajtfogyasztás jobb teszteredményekkel párosult, és minden más ételtípushoz képest jobban védett a demenciával szemben. Igaz, a jelenség csak azoknál volt megfigyelhető, akiknek a családjában korábban nem volt jelen bizonyítottan az Alzheimer-kór.

Ez azt sugallja, hogy a sajt akkor védhet a demencia ellen, ha az ember genetikailag nem fogékony a rendellenességre.

Elképzelhető, hogy ennek hátterében a kalcium, a B12-vitamin, bizonyos laktopeptidek, illetve jótékony baktériumok állnak.

George Mdivanian / EyeEm / Getty Images

Az eredmények azt is felfedték, hogy a kis mennyiségben fogyasztott vörösbor szintén kedvező hatással jár, az ital pedig nagyobb védelmet adhat a genetikailag fogékony személyeknek. Lehetséges, hogy ez a vörösbor gyulladáscsökkentő anyagainak tudható be. A tanulmány alapján a bárányhús is némi védelmet ad, míg a túl sok só növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik