Tudomány

Az ázsiai hunokhoz köthető sírokat találtak

A hsziungnukhoz, azaz az ázsiai hunokhoz köthető 120 sírt tártak fel az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen – írja az MTI. A regionális kulturális örökségvédelmi és régészeti intézet szerint a nyughelyek pontos korát még nem sikerült meghatározni.

Az idén feltárt nyolc sírban fakoporsókat, emberi csontokat, vaskéseket, agyag- és lakkozott edényeket, illetve áldozati állatok maradványait találták meg. Az egyik nyughely, amelyet korábban fosztogatók dúltak fel, a datolyaszilva virágát idéző 83 vasvirágot rejtett.

Ezeken a vasdíszeken selyemmaradványokat azonosítottunk, ami azt mutatja, hogy a fakoporsót selyembe csomagolták

– mondta Szung Kuo-tung, az intézet munkatársa.

A hsziungnuk (ázsiai hunok) elnevezés az időszámítás előtti 3. század végétől az időszámítás szerinti 1. századig a Belső-Ázsia nagy részét ellenőrzés alatt tartó nomád népek szövetségére utal. A kínai császárok elsősorban a hsziungnuk távol tartása miatt kezdték meg a kínai nagy fal építését. Egyes kutatók szerint a hsziungnuk voltak a későbbi hunok ősei.

A lelőhely megtalálása az első hasonló felfedezés a kínai Jinsan hegységtől északra elterülő füves vidéken, és nagyban segítheti a hsziungnuk történetének megértését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik