Tudomány

Ősi aranyat talált egy kisfiú

RIEGER Bertrand / hemis.fr / Hemis via AFP
RIEGER Bertrand / hemis.fr / Hemis via AFP
A háromezer éves aranygyöngyöt egy 9 éves fiú találta, aki önkéntesként segíti a jeruzsálemi templomhegyen zajló feltárást.

A gyerek a Templomhegyről származó föld átszitálásánál bukkant az első Szentély korában, a babiloni fogság előtti királyság idején készített különleges aranygyöngyre. Négy rétegben egymáshoz illesztett kicsi, virág alakú aranylapokból áll, és olyan jó állapotban maradt meg, hogy eleinte azt hitték, modern darabról van szó.

A Templomhegynél ez az első aranygyöngy, ami előbukkant, de a Katef Hinom nevű ősi temetkezőhelyen Jeruzsálemben már találtak hasonló, bár ezüstből készített tárgyakat. Izrael területén más helyekről is előkerültek effélék a Kr.e. XII-VI. század tárgyi kultúráját feltáró lelőhelyeken – írja az MTI. Az első Szentély idejének régészeti leletei között ritka az aranyékszer, mert akkoriban még nem finomították az aranyat, és általában jelentős százalékban ezüstöt is tartalmazott.

Egyelőre nem világos, hogy milyen célt szolgálhatott a gyöngy, de úgy sejtik, hogy egy ékszer része lehetett, amelyet a Szentélyben járó előkelőségek vagy vallási tekintélyek egyike viselt.

Az Izrael északi részén működő Iszlám Mozgalom 1999-ben illegális felújításokat végzett a Templomhegyen, majd több mint 9000 tonna, régészeti leletekkel kevert talajt rakott le az alant fekvő Kidron-völgyben. Ezután az izraeli hatóságok a kitermelt földet elszállították egy jeruzsálemi dombra, és ott 2005 óta folyamatosan átvizsgálják a régi korok nyomai után kutatva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik