Tudomány koronavírus

Ezért válhat valaki szuperterjesztővé

AFP
AFP

A koronavírus-járvány terjedésében kulcsszerepet töltenek be az úgynevezett szuperterjesztők. Kutatások szerint ugyanis a fertőzöttek jelentős része egyetlen kontaktszemélynek sem adja tovább a vírust, az új esetekért pedig csupán egy szűk kisebbség felelős.

A Közép-floridai Egyetem kutatói  arra keresték a választ, hogy mitől válik valaki szuperterjesztővé, hiszen amennyiben sikerülne jobban megérteni a jelenség hátterét, az a járvány elleni védekezésben is előrelépést jelenthet. Tanulmányukat a Házipatika ismertette.

Mivel a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel, például köhögés vagy tüsszentés útján, a levegőbe kerülő váladékcseppek közvetítésével terjed, így azokat a tényezőket vizsgálták, amelyek befolyásolhatják, milyen messzire jutnak el a ezek a cseppek a levegőben.

A tanulmány szerint növeli a fertőzés továbbadásának kockázatát például az orrdugulás, mivel így a tüsszentés által kiáramló váladékcseppek csak a szájon át képesek távozni, sebességük ezáltal felgyorsul, és távolabbra jutnak. Ugyancsak ebbe az irányba és hasonló módon hat, ha valakinek hiánytalan a fogsora. „A fogak leszűkítik a légáramlás útját, felerősítve, turbulensebbé téve azt” – fogalmazott az egyik kutató.

A szimulációk alapján amikor teljes fogsorral és eldugult orral tüsszent valaki,  mintegy 60 százalékkal messzebbre jutnak el a nyálcseppei, mint a hiányos fogsorú és orrdugulásmentes emberek esetében.

Fontos szempont ugyanakkor a nyál állaga is: a híg nyál kisebb cseppekre szakad szét, ezáltal jobban szétszóródik, az apróbb nyálcseppek pedig hosszabb ideig lebegnek a levegőben. A sűrűbb nyál viszont három másodperc alatt eléri a talajt, így sokkal kisebb a fertőzés veszélye. E felfedezés nyomán a kutatók egy olyan COVID-19 elleni cukorkát terveznek megalkotni, amely sűrűbbé teszi az emberi nyálat, fizikailag csökkentve ezáltal a fertőzés terjedésének kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik