Tudomány

Azonosíthatták az űrből érkező furcsa jel forrását

Alberto Caballero youtuber és amatőr csillagász olyan objektumra bukkant, amely az úgynevezett Hűha! jel (Wow! signal) forrása lehet – írja a Phys.org. Friss tanulmányában azt írja, a Gaia űrtávcső adatait elemezve kereste a Nap-szerű csillagokat, melyek környékén az élet számára alkalmas bolygók keringhetnek. A kutatás során olyan bizonyítékokat talált, melyek magyarázatot adhatnak a Hűha! jelre.

1977-ben az ohiói Big Ear rádiótávcső csillagászai egy furcsa, az űrből érkező jelet észleltek.

Annyira erős és szokatlan volt, hogy a csapat egyik tagja, Jerry Ehman a kinyomtatott eredményekre a Wow! (Hűha!) szót írta.

Bár az évek során rengetegen foglalkoztak a 72 másodpercig tartó jellel, biztosan eddig senkinek sem sikerült magyarázatot találnia az eredetére.

Ahmet Okur / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Caballero úgy véli, hogy amennyiben a forrás egy intelligens idegen létformához köthető, úgy az egy Naprendszeren kívüli bolygón, egy exobolygón élhet. Ha valóban földönkívüliektől származik a jel, akkor egy bolygónkhoz hasonló, egy Nap-szerű csillag körül keringő égitesten élhetnek. A Gaia adathalmazát átfésülve az amatőr csillagász a 2MASS 19281982-2640123 jelű, a Napra sokban emlékeztető csillagra bukkant. Az objektum az égbolt azon részén fekszik, ahonnan a Hűha! jel is érkezhetett.

Caballero szerint egyéb rendszerek is lehetnek források, de egyelőre a 2MASS 19281982-2640123 tűnik a legjobb jelöltnek. Fontos kiemelni, hogy a youtuber módszerei távol álltak a tökéletestől, a vizsgálat ennek ellenére hozzájárulhat a Hűha! jel értelmezéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik