Tudomány koronavírus

Zacher: Felejtsük el az idei karácsonyt

Toroczkay Csaba
Toroczkay Csaba
Orbán jóslatai közül jobban hitt annak, hogy ötven százalék az esélye az egészségügy bedőlésének.

„Szerintem felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta Zacher Gábor toxikológus és mentőorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában.

A szabályok be nem tartására Zacher tegnap este is látott példát, a Vörösmarty téren harmincan-negyvenen csoportosultak forralt bort iszogatva, maszk nélkül. Ő ilyenkor oda szokott szólni, hogy vegyenek fel maszkot, de ezt általában nem fogadják pozitívan a megszólítottak.

„Nem értem, hogy emberek hogy lehetnek ilyen stupidak, hogy nem fogják fel, ez tulajdonképpen az ő érdekük. Ebbe bele lehet halni” –figyelmeztetett az orvos.

Zacher szerint a koronavírushoz hasonló pandémiával még nem találkozott a modern orvostudomány, a spanyol nátha volt utoljára ehhez fogható, sok mindent pedig még mindig nem tudunk a betegségről.

Kérdezték a lélegeztetőgépekről is, amelyekről másokhoz hasonlóan ő is elmondta, hogy az ellátás gyenge pontja az emberi erőforrás lehet, hiszen a járvány közben a nem koronavírusos intenzív ellátás sem állhat le.

Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy… Nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit pár nappal előtte mondott.

A „mindenkit meggyógyítunk” ígéretet Zacher felelőtlennek tartja: „Ilyet nem lehet mondani, hogy senki ne aggódjon, ezt mondjuk el annak a háromezer (valójában már több mint 4100 – a szerk.)  ember hozzátartozóinak, aki belehalt” – mondta az orvos, aki arra buzdítja a kormányt, hogy zárja be a plázákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik