Tudomány

Barlangba jártak drogozni a kaliforniai őslakosok

A kaliforniai Pinwheel Cave falán egy vörös, körkörös ábra látható, melyet nagyjából 400 éve hoztak létre a térség őslakosai. Egy új tanulmány alapján a sziklarajz egy növényt ábrázol, melyet a helyiek hallucinogén hatása miatt fogyasztottak – írja az IFLScience.

A burgonyafélék, azon belül a maszlagok közé tartozó Datura wrightii egy virágos növény, amely mérgező és hallucinogén tulajdonságokkal is bír. David W. Robinson, a Közép-Lancashire-i Egyetem kutatója csapatával nemcsak azt állapította meg, hogy a vörös barlangrajz a növényt ábrázolja, hanem azt is, hogy az üreg repedéseiben talált, rágógumiszerű maradványok a maszlagtól származnak.

Ez az első alkalom, amikor bizonyítékot találtak rá, hogy egy sziklarajz közelében hallucinogén anyagot fogyasztottak a korabeliek.

A szakértők egy ideje tudják, hogy a maszlagok számos nép szertartásaiban töltöttek be fontos szerepet, ugyanakkor ez az első alkalom, amikor a használatot barlangrajzokhoz kötik.

Gerald Corsi / Getty Images

A csapat szerint nem valószínű, hogy az ábrát kialakító személy is a maszlag hatása alatt volt, hiszen a szer megnehezítette, vagy egyenesen ellehetetlenítette volna az alkotást. A kutatók úgy gondolják, hogy a sziklarajz azt jelezte: a barlang a szertartások szempontjából fontos növény fogyasztásának helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik