Tudomány

Különleges leleteket találtak a Citadellánál

A Citadella megújításának előkészületi munkálatai állapotfelméréssel, illetve régészeti feltárással kezdődtek. Ezek során a Gellért-hegy egykori csillagvizsgálójának falmaradványait, egy értékes, első világháborús ágyútalpat, illetve kelta, római és török kori érméket, kerámiákat is azonosítottak – közölte a Várkapitányság az MTI-vel. A következő lépésben megkezdődik a Citadella belső udvarának megújítása, valamint a külső falak rekonstrukciója.

A régészek megtalálták az 1815-ben József nádor kezdeményezésére készült, kéttornyú egyetemi csillagvizsgáló falmaradványait. A Gellért-hegyen felépített Csillagda Európa legkorszerűbb obszervatóriumának számított, de szerepét csak 50 évig tölthette be, 1870-ben lebontották. „A mostani feltárások során a déli alapfalak részleteit megtaláltuk, a Csillagda keleti tornyának helyét pedig a mai napig jelzi a csillagászati meridián. Így most már pontosan megállapítható, hogy hol helyezkedett el egykor a csillagvizsgáló” – mondta Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti csoportvezetője.

A Csillagda alapjai mellett a régészek egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat is feltártak, a lelet pontos meghatározásába bevonták a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértőit.

Az Osztrák-Magyar Monarchiában készült eszközből mindössze négy-öt található Európában, közülük a most megtalált szerkezettel együtt kettő van Magyarországon.

Az 1250 kilogramm tömegű ágyútalp a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba kerül. „A Citadellán megtalált, ritkaságnak számító ágyútalp csavarjai is épségen megmaradtak, így a lelet igen értékesnek számít. Az ágyútalp »testvére« ma is megtekinthető a Hadtörténeti Múzeum előtt az Anjou sétányon. Ők ketten voltak itt egykor a Citadellán, öröm, hogy most már mindkettő előkerült a föld alól” – nyilatkozta Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

HAUSER Patrice / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

A régészek kelta időkből származó kerámiaanyagot, római kori éremleletet és török kori érmét, illetve kerámiatöredéket is felfedeztek. Ezek mind a korábbi térrendezésekhez használt, feltételezhetően a hegy más részeiről idehordott földrétegekből kerültek elő.

A munkálatok a Citadella belső udvarában található második világháborús légvédelmi bunker elbontásával folytatódnak. A fejlesztések 2022-ig tartó első ütemében megújítják az erőd belső udvarát, és rendbe hozzák a külső falakat. A második ütemben, 2023-ig az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást valósítanak meg a Szabadság Bástyája címmel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik