Tudomány

Elképesztő erejű villámokat figyeltek meg

A Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium szakértői különleges, a tipikus villámoknál akár ezerszer fényesebb villámokat is észleltek – írja a Science Alert. A csapat műholdak segítségével mérte fel az eseményeket, Michael Peterson és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy milyen határai is lehetnek egy szupervillámlásnak.

Hasonló jelenségeket először az 1970-es években dokumentáltak, akkor úgy definiálták a szupervillámokat, hogy azok legalább százszor fényesebbek a normál villámoknál. Azóta a légkörkutatók egyre többet derítettek ki a különös eseményekről.

Akila Jayawardana / NurPhoto / NurPhoto / AFP

Peterson szerint ezen extrém jelenségek megértése segíthet jobban megismerni a villámok erejét. A kutató az utóbbi években több rekorder villámot is detektált, 2018-ban például egy 700 kilométer széles, 17 másodpercig kitartó jelenséget figyelt meg. Az új elemzésben csapatával meteorológiai műholdak adatait elemezte.

Az eredmények alapján 300-ból nagyjából egy észlelt esemény számított szupervillámnak.

Fontos kiemelni, hogy a mérési módszer messze nem volt tökéletes, a felhők például zavarhatták a műholdak adatgyűjtését, a rövidebb villámlásokat pedig nem minden esetben rögzíthették a műszerek.

A legtöbb szupervillámot az Egyesült Államok középső részén, a dél-amerikai Río de la Plata medencéjében, illetve az óceánok felett azonosították. Egy másik vizsgálatban a Los Alamos-i szakértők 12 évnyi adatot analizálva mérték fel a szupervillámok erejét. Az egyik esemény 3 terawattos volt, ez több ezerszer nagyobb a legtöbb űrből észlelt villám erejénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik