Tudomány

Meglepő tünetet okozott egy lenyelt elem

Egy friss tanulmányban a szakértők egy különös esetet mutatnak be, amely egy lenyelt elemhez köthető – írja a Live Science. Az orvosok egy ideig azt hitték, a sürgősségire került férfinak szívrohama van, utobb azonban kiderült, hogy csak a szervezetében lévő tárgy zavarta meg a szívet vizsgáló EKG-t. Az objektum eltávolítása után a szívműködés képe is helyreállt.

Guy L. Mintz, a Manhasseti Sandra Atlas Bass Szívkórház orvosa szerint ha valaki lenyel egy vagy több elemet, az EKG az akut miokardiális infarktus jeleit mutathatja.

Az eset egy 26 éves olasz elítélttel történt. A férfinél hasi fájdalom jelentkezett, miután szándékosan lenyelt egy elemet. A tárgyat röntgen segítségével mutatták ki, de egy EKG vizsgálatot is elvégeztek rajta.

Fotó: PAVEL IARUNICHEV / Getty Images

Egyedül a készülék észlelt szívrohamra utaló jeleket, a férfi egyéb tüneteket nem produkált. A páciens egyetlen rizikófaktora a dohányzás volt, korábban semmilyen szív- és érrendszeri problémát nem mutatttak ki nála. A szakirodalom alapján előfordult már, hogy több lenyelt elem okozott hasonló EKG képet, ez azonban az első alkalom, amikor egyetlen elem állt a háttérben.

Mintz szerint valószínűleg kevés orvos tud a jelenségről, melynek pontos oka egyelőre nem ismert. A szakértő kiemelte: hasonló helyzetekben fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsák a tárgyat, hiszen az hosszabb távon károsíthatja a szívet, illetve az emésztőrendszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik