Tudomány

Hamarosan kiderül, milyen szaga volt a 16. századnak

Történészek és egyéb szakértők összefogtak, hogy az Odeuropa nevű projekt keretében felmérjék Európa történelmének szagait – írja a Live Science.

A hároméves program célja az, hogy megvizsgálják, milyen aromák uralkodhattak a kontinensen a 16-20. században, bizonyos szagokat pedig elő is állítsanak.

A kutatásban mesterséges intelligenciát is használnak, a gép feladata az lesz, hogy hét nyelv irodalmát elemezve bukkanjon szagokra utaló leírásokra, illetve képekre. Az információkat felhasználva a csapat egy online enciklopédiát is létrehoz a múlt illatairól, melyben többek közt a szagok eredetéről és helyéről is lehet majd olvasni. Ingeer Leemans, az Amszterdami Egyetem munkatársa és a projekt vezetője szerint az adatbázis segíthet a későbbi generációknak, hogy megismerjék a múlt szagait.

Kép: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

A szakértők vegyészekkel és parfümkészítőkkel is együtt fognak dolgozni, hogy rekonstruálják az aromákat. A kutatók azt tervezik, hogy bizonyos szagokat múzeumokban is megpróbálnak majd bemutatni. Caro Verbeek történész szerint az Odeuropa keretében nemcsak kellemes illatokat, hanem olyan rossz szagokat is elemeznek majd, mint a csatornáké. A szakértő úgy véli, ezek az információk segíthetnek megérteni, hogy milyen a kapcsolatunk a szagokkal, illetve miként viszonyultak hozzájuk az emberek a múltban.

A csapat nem csupán egyszerű aromákat fog vizsgálni. A célok között szerepel, hogy olyan komplex szagokat is rekonstruáljanak, mint amilyeneket egy-egy ütközet során érezhettek a katonák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik