Tudomány

Meteorit találta el egy koporsókészítő házát

Becsapva érzi magát az az indonéz koporsókészítő, aki eladta azt a meteoritot, amely házának tetejét ütötte át – írja az MTI. A férfi 14 ezer dollárért (mintegy 4,2 millió forintért) adta el a kőzetet egy amerikai szakértőnek, de kiderült, hogy az objektum ennél sokkal többet ér.

Az Észak-Szumátrán élő Joshua Hutagalung házának tetejét három hónapja törte át a meteorit.

A férfi a Jakarta Postnak azt mondta, hogy a kőzetet egy amerikainak adta el 14 ezer dollárért, és csak most tudta meg, hogy valójában 1,8 millió dollárt (nagyjából 545 millió forintot) érhetett.

„Ha ez igaz, akkor hazudtak nekem, és nagyon csalódott vagyok” – nyilatkozta az újságnak a 34 éves férfi.

A 2,2 kilogrammos kőzetből 1,8 kilogrammot értékesített. A 4,5 milliárd éves objektumot Jared Collins meteoritszakértő vásárolta meg 200 millió rúpiáért. „A 200 millió rúpiát arra költöttem, hogy a családomnak és árváknak segítsek, hozzájárultam egy templom építéséhez, és megjavíttattam a szüleim sírját” – mesélte.

Kép: Science Photo Library – ROGER HARRIS

Hutagalung a Facebookon számolt be a házát eltaláló objektumról. Mint mondta, eleinte nem akarta eladni, de mikor Collins további 14 millió rúpiát ajánlott fel neki a tető megjavítására, beadta a derekát. A férfi a meteoritból nála maradt részt megosztotta a családtagjaival, és akármilyen értékes is, nem szándékozik eladni.

Collins egy amerikai gyűjtőnek adta el a meteoritot, aki a brit The Sun értesülése szerint az Arizónai Állami Egyetem Meteoritkutatási Központjában helyezte el, ahol folyékony nitrogénben tárolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik