Tudomány

Videón, ahogy darabjaira hullik egy meteor

Egy kifejezetten fényes, zöld színű meteort észleltek Tasmania déli partjainál, az eseményt egy kamerának sikerült megörökítenie – írja a Space.com. A videón az látható, ahogy az objektum darabjaira hullik az óceán felett.

A tűzgömböt helyi idő szerint szerda éjszaka figyelték meg. Az eseményt az ausztrál tudományos hivatal, a CSIRO Investigator nevű kutatóhajójának kamerája rögzítette, az objektum épp a jármű előtt száguldott el.

John Hooper, a hajó utazási igazgatója szerint a felvételt visszanézve igencsak meglepődtek, mivel a meteor mérete és fénye is hihetetlen volt.

Az élő közvetítést adó kamera a nap 24 órájában üzemel. A videó fekete-fehér, a szemtanúk szerint azonban a meteor zöld színű volt. A térségben többen is beszámoltak észlelésről, egyéb felvételekről azonban nem tudni.

Amikor az eseményt megörökítették, az Investigator mintegy 100 kilométerre járt Tasmania déli partjaitól. A hajó jelenleg a Huon Tengeri Parkban térképezi fel a tenger fenekét.

Naponta rengeteg meteor lép be a légkörbe, a többségük azonban apró, nappal érkezik, vagy lakatlan terület, például az óceán felett éri el a Földet, ezért azonosítatlan marad. Hasonlóan látványos eseményekről kifejezetten ritkán készül videó.

Kiemelt kép: Pete Saloutos / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik