Tudomány

Betegségeket szabadít a természetre a klímaváltozás

Egy új vizsgálat alapján a klímaváltozás hatására egyre északabbra fognak eljutni a vadvilágot érintő, paraziták által hordozott betegségek – írja az MTI. A tanulmány a baktériumok, gombák, vírusok és férgek okozta, állatokat érintő betegségek terjedését vetíti elő a következő 50 évre.

Jason Rohr, az amerikai Notre Dame Egyetem munkatársa szerint a folyamatnak komoly hatása lehet az emberekre is. „Tudjuk, hogy az újonnan felbukkanó fertőző betegségek 75 százaléka vadvilági eredetű.

Éppen ezért a saját egészségünkre is gondolnunk kell, amikor olyan tanulmányokat olvasunk, amelyek eredményei azt sugallják, hogy megszaporodhatnak a fertőző betegségek a vadállatok körében

– mondta a szakember.

A klímaváltozás hatására már most növekedés tapasztalható a vadvilágot érintő betegségekben, időnként ráadásul az embereket is megfertőzik a természetben kialakult kórokozók. A tanulmány alapján a hideghez szokott állatfajoknál a környezetük melegedése, míg a meleghez szokottaknál az élőhelyük lehűlése növeli a betegségek kockázatát.

Fotó: Nicolas Armer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A kutatók világszerte élő csaknem 1400 szárazföldi és édesvízi faj több mint 7300 vadon élő populációjára vonatkozó adatokat elemezték. A csapat régi éghajlati adatokat és a következő öt évtized lehetséges klímaforgatókönyveit felhasználva vázolta a paraziták által terjesztett vadvilági betegségek várható terjedését. A jelenlegi szén-dioxid-kibocsátás és melegedési ütem mellett az élősködők elterjedtségének hirtelen megugrása várható a magas földrajzi szélességeken és a magas tengerszint feletti magasságokban. Egyes élősködők száma 2070-re akár meg is kétszereződhet több északi, illetve hegyi területen. Amennyiben a felmelegedés lassul, akkor jóval kisebb növekedésre számíthatunk.

A legnagyobb veszélyben a kétéltűek, a halak és a rovarok vannak, amelyek nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket. A hideg éghajlaton élő emlősök részben ki tudják védeni a hőstresszt, az olyan paraziták, mint a kullancsok viszont gyorsabban fognak fejlődni és szaporodni a meleg környezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik