Tudomány

Középkori katona maradványaira bukkantak egy tó mélyén

Egy több mint 500 éve elhunyt katona maradványait azonosították egy kelet-litvániai tóban – írja a Live Science. A különleges leletet Dubingiai régi hídjának felújítása során fedezték fel az Asveja-tóban. Elena Pranckėnaitė, a Klaipėdai Egyetem régésze szerint nem egy sírt találtak, a testet feltételezhetően csak az áramlatok temették be üledékkel.

A maradványokat a Vilniusi Egyetem csapata vetette elemzés alá, az eredmények alapján a csontváz egy 16. századi férfié. Azt egyelőre nem tudni, hogy a harcos miként halt meg. Pranckėnaitė szerint a test mellett fegyvereket és egyéb tárgyakat is találtak, ezek alapján állapítható meg, hogy az illető katona volt. A szakértő hozzátette, ez az első alkalom Litvániában, amikor a víz alatt bukkantak egy középkori harcos maradványaira.

Fotó: Severas / Getty Images

Az 1934-ben épült Dubingiai régi híd a leghosszabb, még mindig használatban lévő fahíd az országban. A szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy fém rudakkal helyettesítsék a romló állapotú gerendákat. A munkálatokat feltárások előzték meg, a profi és amatőr búvárok 9 méteres mélységben találták meg a csontvázat.

Korábbi vizsgálatok már felfedték, hogy nagyjából ugyanott a 16. században is állt egy híd.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy a katonának is köze lehetett ehhez a hídhoz, amely Dubingiai várához vezetett.

A holttest mellett a búvárok sarkantyús csizmákat, egy csatos övet, egy vas kardot, illetve két kést is feltártak. A kutatók bíznak benne, hogy a leletanyag további elemzésével többet is kideríthetnek az elhunytról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik