Tudomány

Felbocsátása után tűnt el egy rakéta

Nem sokkal keddi felbocsátása után meghibásodott az Európai Űrügynökség (ESA) által használt egyik Vega rakéta – írja a Space.com. Az eszközön utazó spanyol, illetve francia műhold elveszett.

A rakéta a francia guyanai űrközpontból indult magyar idő szerint kedd hajnalban, a felbocsátás elején úgy tűnt, minden a tervek szerint alakul, nyolc percnyi repülés után azonban valami hiba történt. Stéphane Israël, a Vegát gyártó és indító Arianespace vezérigazgatója megerősítette, hogy a küldetés sikertelen volt.

Fotó: JM GUILLON / CNES / ARIANESPACE / EUROPEAN SPACE AGENCY / AFP

Miután a rakéta felső, negyedik fokozata, az Avum begyújtotta a hajtóművét, az eszköz letért a pályájáról. A Vega ezt követően már nem adott jelet magáról, a rakéta sebessége pedig nem volt normális. Az Arianespace mérnökei megkezdték a munkát, hogy felmérjék, mi állt az eset hátterében.

A misszió bukásával két műhold, egy spanyol és egy francia űreszköz veszett el. A SEOSAT-Ingenio lett volna Spanyolország első Föld-figyelő műholdja, míg a francia TARANIS a légkör elektromos fényjelenségeit tanulmányozta volna.

2019 júliusa óta ez a második alkalom, amikor a Vega súlyosan meghibásodott.

Israël sajnálatát fejezte ki az eset miatt.

A Vega 30 méter magas, és négy fokozatból áll. A rakéta 1500 kilogrammot képes sarki pályára, 700 kilométeres magasságba juttatni. 2012-es bevezetése óta a Vegát 17 alkalommal indították el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik