Tudomány

Egyre forróbbá válik az univerzum

A kutatók nagyjából egy évszázada fedezték fel, hogy az univerzum folyamatosan tágul, az 1990-es években pedig azt is felismerték, hogy mintegy 4 milliárd éve a tágulás mértéke egyre gyorsabbá válik. Ennek jele, hogy a galaxisok, illetve galaxishalmazok egyre távolodnak egymástól. A szakértők egy ideje arra is gyanakodnak, hogy ez az univerzum hőmérsékletére is hathat.

Kép: Pakin Songmor / Getty Images

Az Ohiói Állami Egyetem új vizsgálata azt mutatja, hogy a világegyetem egyre forróbbá válik – írja a Universe Today. Yi-Kuan Chiang és csapata az elmúlt 10 milliárd év termikus történelmét mérte fel az univerzum nagy méretű struktúráit vizsgálva. Ehhez a Planck műhold és a Sloan Digital Sky Survey adatait használták fel.

Tanulmányukban arra jutottak, hogy a kozmikus gáz hőmérséklete ezen periódus során több mint tízszeresére nőtt, és a 2,2 millió Celsius-fokot is elérte.

Chiang szerint eredményeik alátámasztják a 2019-es Nobel-díjas Jim Peebles elképzeléseit, aki lefektette a nagy méretű struktúrák formálódására vonatkozó elméletet. A hipotézis alapján a világegyetem fejlődése során a gravitáció galaxisokba és galaxishalmazokba rántja össze az anyagot, a folyamat pedig olyan erős, hogy egyre több gáz melegedik fel. A felmelegedés hátterében a galaxisformálódás természetes folyamata áll, itt a Földön pedig semmit sem érzékelünk belőle.

Korábban több kutató is felvetette, hogy az univerzum tágulása során egyre hűvösebbé válhat. Chiangék eredményei inkább az ellenkezőt sugallják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik