Tudomány

Az óceánfenék egy darabjára bukkantak Kína alatt

Szakértők egy csoportja a bolygó külső részének, a litoszférának egy darabját térképezte fel közel 650 kilométerrel Északkelet-Kína felszíne alatt – írja a Phys.org. A friss eredmények segíthetnek jobban megérteni, hogy mi történik az óceáni lemezekkel, amikor a szubdukció hatására a kontinensek alá kerülnek.

Fenglin Niu, a Rice Egyetem szeizmológusa szerint elsőként mutattak be nagy felbontású szeizmikus képeket egy litoszferikus lemez alsó és felső határáról a köpeny átmeneti zónájában. Ez 410-660 kilométer mélyen található, és kulcsszerepet játszik a tektonikában. Niu szerint a korábbi tanulmányok alapján ebben a régióban a lemez puhává válik, és könnyedén deformálódik.

A szakértők eddig nem vizsgálták olyan mélyen, illetve olyan részletességgel a zónát, mint Niuék.

A csapat 313 északkelet-kínai szeizmikus állomás adatait elemezte.

Kép: ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Japán nagyjából ott fekszik, ahol a Csendes-óceáni-lemez mintegy 100 kilométeres mélységet ér el. A lemez rengeteg vizet tartalmaz, és nagy mennyiségű részleges olvadékot hoz létre. Ennek hatására vulkánok emelkednek ki – ennek köszönhetően született meg Japán is. Az egyik nagy kérdés az, hogy vajon a lemez képes-e mélyebbre is eljtuttatni a vizet.

Ennek megértésében a Japán-ároktól nagyjából 1000 kilométerre fekvő Északkelet-Kína segíthet. Niuék szerint a zónában a lemez alsó és felső határa egyaránt jól látható, ami arra utal, hogy még nem keveredett el teljesen a köpennyel. A csapat arra gyanakszik, hogy a lemez a víz egy részét a véltnél mélyebbre szállíthatja. A szakértők bíznak benne, hogy a lemez további elemzésével még többet kideríthetnek a folyamatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik