Tudomány

Madagaszkár szép lassan darabokra szakad

A Pangea őskontinens 200 millió évvel ezelőtti széthullása még nem ért véget, a lemeztektonika miatt a Föld képe szép lassan, de folyamatosan alakul. Az afrikai kontinens például a kelet-afrikai hasadékrendszer mentén kisebb-nagyobb részekre fog szétválni.

A folyamat hatására idővel Madagaszkár is kisebb szigetekre darabolódik majd.

D. Sarah Stamps, a Virginia Tech geológusa kollégáival a közelmúltban újra megvizsgálta a rendszer alakulását – írja Phys.org. A csapat arra jutott, hogy a széttöredezés mértéke évente néhány milliméter, a folyamat pedig északon gyorsabb.

Fotó: Pierre-Yves Babelon / Getty Images

A Madagaszkáron és egyéb, az Indiai-óceánon fekvő szigeteken folytatott GPS-es elemzések alapján a széthullás a vártnál komplexebb és kiterjedtebb, és egy nagyjából 600 kilométer széles területet érint. Madagaszkár déli része a Lwandlei mikrolemezzel, míg középső területe a Szomáliai lemezzel együtt mozog.

A szakértők bíznak benne, hogy a régió tektonikai folyamatainak alaposabb feltérképezésével a Kelet-Afrika és Madagaszkár közötti Comoro-szigeteknél zajló szeizmikus és vulkáni aktivitást is jobban megérthetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik