Tudomány

Józanodást segítő eszközt fejlesztettek ki

Előfordul, hogy az ember italozást követően hirtelen józanodásra vágyik. Rengeteg állítólagos technika létezik, melyekkel „kitisztítható” a fejünk, ezek többsége azonban nem kellően hatékony.

A megfelelő technika megtalálása már csak azért is fontos, mert a súlyos részegség akár életveszélyes is lehet.

Szakértők egy csoportja arra jutott, hogy a kontrollált nehézlégzéssel meglepő eredményeket érhetünk el a véralkoholszint csökkentésében – írja az IFLScience.

Fotó: Photographer, Basak Gurbuz Derman / Getty Images

Bár az alkoholfogyasztás jellemzően hosszú távon okoz problémákat, nem ritka, hogy egyszeri, de jelentős italozás idézzen elő veszélyes helyzetet. Joseph Fisher, a kanadai Egyetemi Egészségügyi Hálózat munkatársa szerint a véráramba bekerülő etanol 90 százalékát a máj dolgozza fel. A súlyosan magas véralkoholszintet jelenleg a dialízisen kívül a tünetek kezelésével, például az agy megfelelő oxigénellátásával lehet orvosolni.

A maradék 10 százalékot a vese és a tüdő kezelik – ez az oka annak, hogy a véralkoholszint kilégzés alapján is felmérhető. Fisherék arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a légzés szabályzásával elősegíthetik-e az alkohol feldolgozását. A csapat friss tanulmánya alapján a nehézlégzés javíthat a helyzeten, igaz, a módszerhez segítségre is szükség van. Ha az ember például hiperventillál, néhány perc alatt el is ájulhat.

A szén-dioxid valójában fontos szerepet tölt be a véráramban, a túl gyors kilégzéssel pedig kilökődhet az anyag. A szakértők olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a kiáramló szén-dioxid egy részét befogja, így az a légzés révén visszajuthat a szervezetbe. Fisher szerint egyszerű és olcsó eszközről van szó, amely bárhol előállítható. A csapat eddig csak kis, egészséges alanyokból álló csoportban próbálta ki a készüléket, de bíznak benne, hogy idővel klinikai körülmények között is tesztelhetik technikájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik