Tudomány

Világít a sötétben a Jupiter egyik holdja

A Jupiter Europa nevű holdja régóta foglalkoztatja a kutatókat. Az égitest jeges felszíne alatt egy hatalmas vízóceán lehet, amelynek mélyén ráadásul hidrotermális kürtők is kialakulhatnak – a Földön hasonló formációk a lemezhatároknál jönnek létre.

Sok szakértő úgy véli, hogy ha van a Naprendszerben idegen élet, úgy ezen az égitesten alakulhatott ki a legnagyobb eséllyel.

Egy új vizsgálat alapján az objektum jeges felszíne világít a sötétben – írja a Space.com. Murthy Gudipati, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a csapat vezetője szerint a holdat jelentős sugárzás éri a Jupiter irányából, ennek hatására pedig az égitest ragyogni kezd.

Kép: NASA/JPL-Caltech

A szakértők azt mérték fel, hogy az Europa jegének szerves molekulái miként léphetnek interakcióba a töltött részecskékkel. Gudipatiék egy saját építésű eszközzel folytattak szimulációkat, a kísérletek során pedig a minták ragyogni kezdtek. Bár ez önmagában nem lepte meg a kutatókat, arra nem számítottak, hogy az eltérő összetételű minták egészen máshogy világítanak. A ragyogás színe a zöld és a kék között ingadozott.

A kutatók szerint a jelenség az Europa sötét oldalán figyelhető meg, a napsütötte felén nem. A csapat úgy véli, hogy a ragyogás ereje és színe sokat elárul a jég összetételéről, és mivel a rejtett óceán vize a gejzírek révén a felszínt is eléri, talán az óceán megismerésében is segíthet a jelenség vizsgálata.

A 2020-as évek közepén a NASA elindítja az Europa Clipper szondát, amely a holdat fogja elemezni. Az űreszköz talán a ragyogást is képes lesz megfigyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik