Tudomány

A Hold egyik elszabadult darabjára bukkanhattak

A Marsnak két kisebb holdja is van, a Deimos és Phobos. Ezek olyan aszteroidák lehetnek, melyeket további kilenc kisebb objektummal együtt fogott be a bolygó tömegvonzása. Bár utóbbi égitestek nem közvetlenül a Mars körül keringenek, gravitációs szempontból így is stabil pályát írnak le két, a Mars környezetében lévő pont között. Ezen aszteroidákat együttesen trójai csoportnak nevezik.

A legtöbb objektum a Marsból válhatott ki ősi becsapódások során, az egyik égitest azonban máshonnan származhat.

A kisebb objektumok eredete viszonylag jól felmérhető, ha megvizsgálják felszínük színképét, ebből ugyanis következtetni lehet összetételükre. A trójai csoport tagjai például nagy arányban tartalmaznak olivint, amely az aszteroidák között ritka, a Marson viszont gyakori.

Kép: Getty Images

A közelmúltban szakértők egy csoportja átfogó elemzés alá vetette a 101429 jelű, a többitől eltérő trójai objektumot – írja a Universe Today. A kutatók piroxénre bukkantak az égitesten, és mivel az ásvány a Holdhoz köthető, a szakértők úgy gondolják, hogy az aszteroida is innen szabadulhatott el. Bár elsőre meglepő lehet, hogy milyen messzire jutott a Hold egy darabja, nem ritka, hogy a törmelékek ekkora távot tegyenek meg. A Földön például több olyan meteoritot is találtak már, melyek a Marsról származnak – az objektumok becsapódások hatására képesek kiszakadni a nagyobb égitestek felszínéből.

Fontos kiemelni, hogy további elemzésekre lesz szükség, hogy jobban megértsék a 101429 eredetét. A színképvizsgálat nem teljesen megbízható, a piroxén ráadásul más égitesteken is jelen van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik