Tudomány

Több ezer kilométert utazott egy palackposta

Az Északi-sarkvidékről 4000 kilométerre délre sodródott palackpostát talált két ír szörfös – írta a BBC-re hivatkozva az MTI. A fém tartály egy orosz sarkkutató hajó utasainak időkapszulája volt, a palackposta útja az ír partoknál, Gweedore-nál végződött.

Sophie Curran és Conor McClory bukkantak a 2018-ból származó leveleket, fotókat és egyéb relikviákat tartalmazó tartályra.

Az időkapszula a világ második legnagyobb jégtörőjéről, a 50 let Pobjediről származik.

Az orosz hajó a 2,5 méter vastag jégen is képes átvergődni. A nyílt vízen 20 kilométer per órás sebességgel haladó jégtörő turistákat is visz az Északi-sarkra, a fedélzetén 140 főnyi legénységet és személyzetet, illetve 128 vendéget tud szállítani.

Fotó: Pavel Lvov / Sputnik / Sputnik via AFP

A levelek közül kettőt angolul írtak, de még így is eltartott egy ideig, míg kiderült, hogy honnan származik az időkapszula. A kutatásban a közösségi média volt a megtalálók segítségére, mivel sikerült felvenniük a kapcsolatot egy szentpétervári bloggerrel, Szvetával, aki az egyik levelet írta.

A blogger elmesélte nekik, hogy a kapszulát az Északi-sarkvidék jegébe süllyesztették a 2018-as expedíción, de valószínűleg kiolvadhatott, és két év alatt jókora utat tett meg. A bloggert meglepte, hogy ilyen hamar előkerült a kapszula, mivel arra számított, hogy 30-50 évbe is beletelhet, míg valaki megtalálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik