Tudomány

Úgy tűnik, a nők is vadásztak az őskorban

A kutatók régóta úgy gondolják, hogy az emberek korai csoportjainál a férfiak a vadászattal, a nők a gyűjtögetéssel foglalkoztak. Egy, az Andokban felfedezett sír azonban azt sugallja, hogy ez nem minden őskori populációnál volt így – Phys.org.

Randy Haas, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a nyughelyet bemutató tanulmány vezető szerzője szerint felfedezésük, illetve a korabeli sírok vizsgálata cáfolja „a férfi a vadász” elméletét. A szakértő hozzátette, a mai vadászó-gyűjtögető népeknél a munkamegosztás nemi alapú, ez alapján pedig sokan úgy vélhetik, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek természetesek.

A friss eredmények ugyanakkor azt bizonyítják, hogy a távoli múltban nem mindig voltak ilyen egyértelmű nemi különbségek.

2018-ban Haasék az Andok perui részén, Wilamaya Patjxánál folytattak ásatást, amikor egy vadászeszközökkel eltemetett személy sírjára bukkantak. Általánosságban elmondható, hogy az idők során az elhunytakat főként olyan tárgyakkal temették el, melyeket életükben használtak, ezért is okozott meglepetést, amikor kiderült: a sírban egy nő feküdt.

Kép: Matthew Verdolivo, UC Davis IET Academic Technology Services

A szakértők a felfedezést követően arra jutottak, érdemes további, korábban feltárt nyughelyeket is elemezni. A csapat késő pleisztocén és kora holocén kori sírok adatait elemezte Észak- és Dél-Amerikában. A 107 lelőhelyen összesen 429 személyt azonosítottak, közülük 27 mellett találtak nagyvadak elejtéséhez használt eszközöket. A vadászok közül 11 lehetett nő, ami azt sugallja, hogy az őskorban a vadászat nem csak a férfiak feladata volt, a vadászok 30-50 százaléka pedig nő lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik